søndag 3. juli 2011

Søndager: bah! Humbug!

Noen dager er vanskeligere å starte enn andre. Sånne dager begynner gjerne tidlig. Man kommer subbende hjem i syv-tiden, etter mange timer i godt lag, men våkner klokken halv elleve, for det er da kroppen din sier "Nå var det på tide å stå opp. Spise lunsj, finne på noe å gjøre, fjerne dyret som har krøpet inn i munnen din og dødd mens du sov..." Men han har heller lyst til å sove lenger. Hvem vet, kanskje helt til klokken tre, for å fylle opp de åtte timene med søvn. Men den gang ei. For det første motarbeider solen deg. Med mindre det er midt på vinteren, nei vent litt... midt på vinteren er det også lyst midt på dagen. Uansett... Solen har ikke lyst at du skal ligge og dra deg i sengen. Derfor sender han sine lange, lyse stråler inn gjennom vinduet og kiler deg i øynene. Da kan du bare glemme alt som heter søvn. Uansett hvor mye du snur deg, finner han alltid frem til ansiktet ditt. Du prøver å dra dynen over hodet, men det blir for varmt og stuffy. Pute over hodet er ikke særlig behagelig, det heller. Og alle som har briller vet at solbriller funker dårlig.

Så, punkt nummer to som stopper deg fra å sove så lenge du trenger er oppdragelsen din. Du ligger i sengen, har klart å dra det ut så klokken begynner å nærme seg halv tolv. Da slår oppdragelsen inn. Den venter til du ikke ser, og hopper på deg som en kosesyk valp. Den stirrer på deg med sine store dådyrøyne: "Skal du ikke stå opp snart? Skal du virkelig ligge og dra deg hele dagen?" Samvittigheten knyter seg i magen. Det er så mye man skulle ha fått gjort i løpet av dagen. Vasket klær, kanskje? Besøkt bestemor? Men det du egentlig vil, er å ligge i sengen og drikke cola og spise chips (OBS! Chips i senger er ikke anbefalt, med mindre du er eksepsjonelt flink til å ikke søle - noe man gjerne ikke er dagen etter ...godt selskap...)

Man ender på en mellomting. Sengen forlates til fordel for sofaen. Er man så heldig at man har en tv, har man en unnskyldning for å ikke gjøre alt det man egentlig skulle; det går jo så mye interessant på boksen (selv om alle vet at det bare er mindre intelligente programmer på tv på søndagen, spesielt designet for alle som ikke klarer å komme seg opp fra sofaen). 
Plasser beina høyt, så oppdragelsen ikke kan klatre opp. Legg deg godt til rette i sofaen, og smil fornøyd når du våkner til middagstid.
God søndag, folkens!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar